WARGA PENDIDIK SKKL

Sunday, February 6, 2011

MAJLIS PERLANTIKAN MURID TURUS DAN PELANCARAN PROGRAM SYAKSIAH IDOLA 2011 (6 FEB 2011)


Syakhsiah Idola adalah satu menifestasi yang berkesinambungan daripada teras ke dua Pelan Induk Pendidikan yang memfokuskan tentang pembangunan insan yang akan menjadi model kepada pembangunan negara mengikut acuan sejagat yang disepakati. Program seumpama ini bukanlah semata-mata untuk memenuhi agenda dan taqwim tahunan. malah lebih daripada itu ia seharusnya lebih berpotensi dan menjadi satu mekanisme penggerak yang berkesan untuk menjadi titik tolak yang jelas dan landas yang mampan seiring dengan ledakan perkembangan massa hari ini yang memenuhi segenap mediumnya.

Dengan dibarisi sof Murid Turus yang dilantik khusus yang dipilih dan disaring dengan begitu konsisten, program Syakhsiah Idola tidak seharusnya dipandang ringan dan tidak keterlaluan jika diibaratkan ia adalah satu penanda aras bagi kejayaan program j-QAF SK Kok Lanas. Walau bagaimana pun keberkesanan dan kejayaan program ini amat berkait rapat dengan komitmen dan usaha keras yang tidak sedikit daripada semua pihak khususnya guru-guru j-QAF dan Pendidikan Islam serta KAFA yang merupakan tulang belakang utama memastikan program seumpama ini mencapai sasarannya yang tepat dan memberi impak maksima.

Beigtu juga murid-murid yang dipilih dan dilantik sebagai Murid Turus, yang bakal tercalon sebagai Tokoh Syakhsiah Idola secara bulanan tidak seharusnya mensesiakan amanah dan peluang untuk memajukan diri masing-masing agar matlamat pendidikan negara yang menekankan keseiringan aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek diangkat dengan sebaik mungkin dan semaksima hasil bagi melahirkan Model Insan sejati, insan hakiki, sebagaimana moto program ini yang berbunyi; 'INSAN IDOLA, INSAN BERTAQWA.

Di dalam kesempatan ini juga, pihak pentadbiran ingin merakamkan sejuta penghargaan dan harapan kepada semua sof Jawatankuasa Pelaksana Program Majlis Perlantikan Murid Turus dan Perasmian Program Syakhsiah Idola peringkat SK Kok Lanas 2011 di atas segala gerak kerja dan komitmen bagi menjayakan program yang bermakna pada pagi ini. Dan tidak lupa juga kepada semua warga guru yang merupakan pendokong tidak langsung demi melahirkan sifat kebersamaan kita dalam setiap program yang dianjurkan oleh pihak sekolah dalam semua aspek dan bidang.

Akhir kalam, dengan lafaz yang penuh mulia dan takzim, dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya merasmikan Program Syakhsiah Idola peringkat SK Kok Lanas 2011 dengan tirai harapan semoga ianya mendapat keberkatan dan perkenan dari Allah SWT. Insya Allah.

No comments: